Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

CABRITO DA SERRA DO CARAMULO ASSADO EM BARRO NEGRO DE MOLELOS

Portugal é um país que tem um bom património gastronómico, que constitui uma herança viva de um passado, ligado aos diversos sistemas de produção agrícolas e às tradições e saberes ancestrais das várias regiões. É o caso do Cabrito da Serra do Caramulo que a Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo se empenha em divulgar, defender e preservar.
Animal pequeno, o cabrito, só era alimento em dias festivos, naquelas datas que mereciam uma refeição especial. Anda pelos declives da serra e alimenta-se dos prados espontâneos de urze, carqueja, giestas e tojos. A geografia e flora local contribui para a características desta carne tenra e suculenta.
Com os recursos da Serra fez-se uma receita ímpar cujo sabor se distingue dos demais cabritos, em parte graças à utilização do barro negro de Molelos. A arte com que o artesão modela a argila aloja o segredo das assadeiras onde, no calor do forno de lenha, o cabrito ganha um sabor singular.
Pode-se degustar na maior parte dos restaurantes do concelho, sobretudo no Caramulo, São João do Monte, Pedronhe, Souto-Bom, terras serranas onde o cabrito é rei.

Veja Tamém

JÁ COMEÇOU A FESTA DO LIVRO E DA LEITURA DE TONDELA

Já começou a Festa do Livro e da Leitura no dia 25 de março que …

Deixe um comentário

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *